mandag den 5. december 2016

NemID medarbejdersignatur uden Java fra marts 2017

Som du sikkert allerede ved, benyttes kørselssystemet Java ikke mere på pc'er, der logger på netbank og offentlige internettjenester med NemID. Dette skete allerede senest den 1. januar 2015. 

Der findes en anden type NemID, som kaldes NemID medarbejdersignatur, som ikke er beskrevet i Bogen om NemID. Det er med vilje. Den er for medarbejdere i virksomheder. Bogen er udtrykkeligt skrevet til almindelige borgere. Hvis man benytter denne type medarbejder-NemID sammen med en såkaldt nøglefil, benytter man stadig Java. 

Men Java har ikke været understøttet i webbrowseren Google Chrome fra 15. april 2015. Man har derfor måttet benytte en anden browser som f.eks. Internet Explorer eller Firefox. Desuden understøttes Java ikke på det amerikanske computerfirma Apples enheder iPad og iPhone. Dette betyder, at det i stigende grad er blevet sværere og mere begrænset, hvor NemID medarbejdersignatur med Java kan benyttes. 

Medarbejder-NemID kan dog også benyttes med et nøglekort, hvorved der ikke er noget krav om Java. 

Men af hensyn til dem, der benytter nøglefil sammen med medarbejder-NemID'et, overgår også denne løsning i marts 2017 til en Java-fri udgave.  

Hvis du ikke benytter et medarbejder-NemID med nøglefil og heller ikke benytter den gratis kontorsoftwarepakke OpenOffice.org eller LibreOffice, som kræver Java, kan du helt afinstallere Java på din pc og dermed undgå fremtidige opdateringer af Java. 

Java-opdateringer kommer ca. hver tredje måned og udgør en risiko, idet du derved skal huske at klikke et par flueben væk under installationen af opdateringen for at undgå, at der installeres et ekstra (uønsket) program (f.eks. Amazon-søgemaskine). Klikker du ikke fluebenene væk, vil din forside i dine webbrowsere (f.eks. Internet Explorer, Google Chrome og Firefox) blive ændret. 

Bemærk: Det er muligt at afinstallere dette ekstra program og også at ændre forsiden i din webbrowser tilbage til det, den var før. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, forfatter til Bogen om NemID.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar